Jak s námi zatočil rok 2019

autor: | Led 4, 2020 | Aktuality | 0 komentářů

 

Kdybyste mi přesně před rokem řekli, co se v nadcházejících 12 měsících stane, regulérně bych se vám vysmála. Protože to by se přece nedalo stihnout. To by se přece nemohlo stát. To bych přece nemohla zvládnout. No… bylo to velkolepé.

Kde začít?

E-shop

Před rokem byl web vytvořený obyčejnou šablonou na Estrankách a e-shop čítal 20 položek. Dnes můžete vybírat z více než 720 knih, DVD, obnosků a dalších drobností. Vezmeme-li v úvahu, že přidat jednou položku na e-shop trvá asi 5 minut, ani se nepokouším dopočítávat, kolik času jsem nad tím strávila. S webem to byla pořádná divočina. Nová web administrátorka v nejlepším zmizela i s penězi, zaplacenou práci neodvedla a já neměla ani přístup k základním datům. Existovala dost reálná hrozba, že vše prostě den ze dne zmizí – články, e-shop, všechno. Naštěstí se po dlouhých nervydrásajících týdnech podařilo web převzít pod kontrolu, zprovoznit a data zachránit. O investovaných penězích to ale bohužel neplatí. Moc děkuji vám všem, co jste zachovali e-shopu přízeň i přes tohle nepříjemné období věčných technických problémů a trpělivě jste mi psali, co kde nefunguje, místo toho, abyste šli jinam. Moc si toho vážím.

Slovník

Jak se rozšiřovala nabídka e-shopu, přibývalo i stížností, že většina knížek je v angličtině a spousta z vás jim nerozumí, zvlášť specificky jezdeckým pojmům. Anglicko-český jezdecký slovník v Čechách doposud neexistoval v potřebném rozsahu, tak jsem prostě jeden napsala. Po nocích, po minutových úsecích přes den s dětmi za krkem, jen kdy to šlo. Přes 2200 pojmů a frází, vytažených přímo z e-shopových knížek. Vydáno samonákladem.

Výstavy

Nikdy mě nenapadlo, že by se ze mě stal stánkař. Jakože fakt nikdy nikdy. A voilá, v květnu už jsem vyrážela na první výstavu do Brna. Musím s potěšením konstatovat, že jsem ve stánkovém prodeji knížek, DVDček a dalších vylomenin našla velké zalíbení. Strašně mě baví si s vámi povídat, doporučovat vám knížky, hledat s vámi tu pravou pro vás, a diskutovat nad tím, co jsme kde vyčetli. Tolik neskutečně milých setkání, kolik jsem zažila na květnové výstavě v Brně a v srpnu v Pardubicích na Koních v akci, mi dodalo neuvěřitelnou dávku energie a pozitivna.

Na Koních v akci v Pardubicích

Gallardo

Čím by bylo Nechsenest.cz bez Gallarda… Kým bych bez něj byla já? Přesto před rokem jsem byla ani ne tak na pokraji zoufalství, jako spíše dost za okrajem. Gallardo stál ve výběhu, vše bylo zmrzlé nebo bahnité a nedalo se jezdit, připomínal spíš chlupatý pátrací balon než koně a jeho kondice rovnala se absolutní nule. I když jízdárna na jaře rozmrzla, Gallardo naprosto odmítal pohyb vpřed. Stál uprostřed jízdárny a nešlo nic. Nemohla jsem ho ani rozklusat a když už se mi to povedlo, jen na pár kroků. Nešlo to po dobrém, ani po zlém a já se už chystala ho vypustit do divočiny a začít místo jezdectví závodně háčkovat.

Vlastně ani přesně nevím, kdy se to zlomilo. Vliv mělo určitě více faktorů, z čehož jeden z nich je hodně ezo a pořád váhám, jestli ho s vámi mám sdílet či nikoliv. Protože mám obavu, že už i ti poslední z vás, co mě považují za normální, z tohoto stanoviska ustoupí. Obecně mohu říct, že se zdá, že jsem na sobě měla určitou zátěž, která působila i na koně. A když jsem se této zátěže zbavila, projevilo se to i na Gallardovi.

Začala jsem ho také krmit ovsem, častěji jezdit. To byla nemalá výzva, v letošním roce jsem ho totiž jezdila opravdu sama a bez pomoci – obě mé B-riderky opustily republiku (ale já za to nemohla!).  Za všechny jeho jezdecké duhy a neduhy jsem tak byla zodpovědná jen já sama. Nechala jsem se přesvědčit svou kamarádkou – výživářkou a začala mu míchat směs krmení na míru. Dost mu to prospělo, nutno říct. (Kontakt na kamarádku ráda předám 😉 )

Po zimní pauze jsme opět začali trénovat s Julianne Weinberg-Lessing. A co víc, čekaly nás poprvé tréninky veřejné, před publikem, v rámci klasickodrezurních seminářů, které se konaly na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně. Gallardo zvládl naprosto vše s přehledem – po 5 letech (a potřetí v životě celkem) nastoupit do vozíku, předvádět se v hale před lidmi, mikrofony, zrcadla, neznámé prostředí. Zase mi dokázal, že i když se celý svět bude točit na druhou stranu, jeho nic nerozhodí. Je to má skála, moje jistota, moje nejčistší zlato.

Gallardo na semináři v hale VFU v Brně

Pracovali jsme opravdu poctivě. Letošní počasí jízdárenské práci moc nepřálo, takže drezurní příprava probíhala především na polích, v místních kopcích, sadech a přilehlých vinohradech. Plus květnový, zářijový a říjnový seminář s Julianne Weinberg-Lessing na VFU a prosincové dvoudenní soustředění v Boškůvkách. I přes nepřízeň podmínek, jsme se dokázali posunout o obrovský kus dopředu. Gallardo zhubnul, významně se přesvalil, velmi zkrásněl. Jeho kondice byla na konci podzimu parádní a i přes zimní pauzu (která mu teď ale končí), je na tom pořád dobře.

Velkým oceněním pro mě bylo, když Julianna pochválila výsledky naší práce. Řekla o Gallardovi, že si vysloužil respekt, a dokonce ho uznala za pravého drezurního sportovního koně. O tom se nám ani nesnilo. 🙂

Videa

Již dlouho jste mě vydatně přemlouvali, abych začala točit výuková videa. Statečně jsem odolávala, protože stát před kamerou je naprosto mimo moji komfortní zónu. Ale poté, co mi jedna mladá paní promluvila do duše a upozornila mě na kvalitu informací, jež se virálně šíří mezi jezdeckou mládež, musela jsem se překonat. Mou motivací není ani tak stát se hvězdou Youtube, ani přesvědčovat ostatní, že můj názor je nejlepší. Chci jen jezdce naučit kriticky přemýšlet o tom, co a proč dělají. S tím velmi úzce souvisí následující bod.

Mise Nechsenest.cz

Když jsem před 10 lety spustila web Nechsenest.cz, chtěla jsem více méně ostatním jezdcům ukázat, jak koně trénujeme my a inspirovat je k cestě jemnější, lehčí, klidně i bezudidlové, ale vždy s myšlenkou na klasickodrezurní základ. Dnes už jsem se ale vzdálila od úvahy: „Podívejte se, jak to děláme skvěle, a pojďte to dělat taky tak!“

Mým cílem je přimět jezdce myslet. Studovat, učit se, informovat se, ale hlavně přemýšlet. O souvislostech, o tom, proč co a jak dělají. Protože každý vám poradí a každý vám řekne názor, ovšem pouze vy sami jste zodpovědní za vás a vašeho koně.

Misí Nechsenést.cz je tedy vzdělávat (při zachování plurality názorů), motivovat, inspirovat a především jezdce spojovat. Protože hádkami na internetech jezdectví nikam neposuneme. To zvládneme jen vzájemnou podporou a spoluprací. V těchto oblastech bych ráda projekt Nechsenest.cz posunula ještě dál a pokud někoho z vás napadá, jak v tom pokročit, budu ráda, když se mi ozvete. 🙂

Lidé

Rok 2019 byl hodně o lidech. Za tento rok jsem se seznámila se spoustou skvělých, milých, chytrých a obohacujících lidí. Navázala jsem krásné spolupráce, ať už s majiteli zahraničních nakladatelství, s týmem on-line jezdecké akademie Wehorse.com, pořadateli výstav, Českou hyporehabilitační společností, s Kavalino.cz, s Gabrielou Ošťádalovou a jejími kladrubáky z JS Maneo či se zakázníky e-shopu – online i offline na výstavách.

Mnoho lidí mi taky nezištně pomohlo, například při zajišťování přepravy na semináře a tréninky (tady děkuji například Petře Kolářové, Kristýně Volhejnové, Jiřince Maršálkové a Hance Pavlíčkové), nebo vyšlo mi vstříc a všemožně mě podpořilo. Děkuji, děkuji, děkuji.  

Tým Nechsenest.cz, seznamte se: Kristýna, Kristýna, Kristýna a Gallardo.

Nový kůň

Aby toho nebylo málo, přibyl nám nový člen týmu, 6 letý kladrubský hřebec Solo Xantira. Nejsem sice jeho majitelkou, ale jeho panička Kristýna patří do rodiny nejen jezdecké, ale i faktické, čili jeho začlenění do týmu bylo tak nějak přirozené. Přinesl si k nám určitou historii, se kterou se budeme muset vypořádat, nicméně je to miláček a zlatý charakter a uděláme maximum pro to, aby mu s námi bylo dobře.

Solo Xantira s paničkou Kristýnou

Stěhování

Příchod hřebce do týmu ovšem znamenal, že jsme museli po téměř 5 letech opustit zázemí Black Rose ranche, kde na hřebce v současnosti nemají kapacity. Přesunuli jsme se tedy všichni do Mikulova, který má výhodu perfektních povrchů na jízdárnách, kryté haly a taktéž možnosti pořádat zde soustředění, přivést za námi koně a i se přímo v areálu ubytovat. Takže až budete plánovat dovolenou, můžete to spojit s tréninky u nás na jihu 🙂 Gallardo si navíc po 5 letech pastevního ustájení užívá boxu na noc.

Ufffffff, to byl rok!

Co nás čeká v roce 2020

To samozřejmě nikdo neví, ale je tu pár věcí, které tušíme 🙂

Určitě se zúčastníme se stánkem hned několika výstav, první z nich bude dubnové For Horse v Praze, v plánu je opět i Národní výstava hospodářských zvířat v Brně, Koně v akci v Pardubicích, v září Lysá nad Labem a v listopadu Prague Playoffs v Praze.

Měly by pokračovat i brněnské semináře s Julianne Weinberg-Lessing a i tam bychom se měli s Gallardem opět ukázat. Uvažujeme i o účastni na MČR v bezudidlovém jezdectví. Rádi bychom i na nějaké hobby závody, možná i oficiální, ale vše záleží na času a (co si budem) na penězích. Sponzoři hlaste se, ale jeden po druhém a hezky do fronty!

Chci pokračovat s vylepšováním webu a e-shopu, aby byl hezčí, čitelnější a vůbec nejlepší. Pomalu se začínám věnovat i svému milovanému copywritingu, takže kdybyste potřebovali pomoci s texty jakéhokoliv ražení, jsem tu pro vás.

A samozřejmě plánujeme hlavně jezdit, trénovat a mít z toho radost!

Děkuji moc, že jste na naší cestě s námi a že nám fandíte. Těším se moc na další setkávání s vámi a přeji nám všem do roku 2020 hlavně hodně zdraví a štěstí, se zbytkem už se nějak popereme 🙂

K.

 

Nejnovější články

Gallardův deník díl 30.

Gallardův deník díl 30.

Kde se vzal, tu se vzal, 26. 3. 2022 k nám přibyl 3letý starokladrubský valášek (z úžasného chovu JS Maneo) Sacramoso Fantastica IV-38, tedy náš Fanda. Z bezpečnostních důvodů jsme koně zase rozdělili, hřebec s poníkem zůstali v jednom výběhu a ke Gallardovi jsme...

Gallardův deník č. 29

Gallardův deník č. 29

Dívám-li se zpátky na naši společnou historii s Gallardem, převládá ve mně pocit, že jsem vždy jezdila méně, než jsem vlastně chtěla. Jako by nás stále něco brzdilo. Moje mateřské dovolené nás výrazně zpomalily téměř na 5 let, potom to byly různě (ne)sjízdné jízdárny,...

Kolik váží tvoje ego?

Kolik váží tvoje ego?

Nechce se vám číst? Poslechněte si článek v rozšířené formě jako PODCAST. Téma váhy jezdce je více než ožehavé. Diskuze na sociálních sítích bývají velmi vášnivé a plné důmyslné (a častěji nesmyslné) argumentace. Pojďme se na toto téma podívat pokud možno bez velkých...